Karbüratör, içten yanmalı bir motorun silindirlerinde yanacak bir benzin ve hava karışımı sağlayan bir cihazdır.
Silindir içindeki pistonların emiş kuvveti ile emilen hava karbüratörün içinden geçerek biraz benzin taşır ve buharlaştırır ve oluşan gaz karışımı silindirlere girer ve bujilerden saçılan kıvılcımdan tutuşur. Karbüratör, aksesuarlarla karıştırmak için giriş havasını ve benzin oranını otomatik olarak ayarlar.
Çalışma şekli ve yapısı:
Karbüratör, basitçe, ortadan sivrilen bir hava tüpünden ve bu tüpe birkaç ince kanalla bağlanan bir gaz tankından oluşur. Hava tüpüne boğaz, boğazın daralan kısmına ise venturi denir. Fizik kanunlarına göre motora emilen hava, hızlanarak venturiden geçerek bu bölümde düşük basınç oluşturur. Ortaya çıkan düşük basınç (vakum), yakıtın benzin haznesine emilmesine ve hava ile karıştırılarak silindire veya silindirlere doğru hareket etmesine izin verir. Böylece, ana yakıt geçidi venturiye açılır. Motora giren hava miktarını ve dolayısıyla venturi borusundan sonra boğaz kısmındaki hava-yakıt karışımını hava akış yönüne göre düzenleyen bir kısma valfi bulunmaktadır. Otomobillerde gaz kelebeği, gaz pedalıyla çalıştırılır. Sürücü, gaz pedalına basarak aslında gaz kelebeği açıklığını artırır. Benzin, karbüratör haznesine ya benzin pompası ile ya da bazı motosikletlerde olduğu gibi kendi ağırlığıyla girer. Tankta sabit bir benzin seviyesini korumak için burada bir şamandıra valfi sağlanmıştır. Modern karbüratörler, otomobillerde ve diğer alanlarda kullanılan benzinli motorların değişen koşullara yanıt olarak istenen güç ve hızda çalışmasını sağlamak için birçok gelişmiş sistemle donatılmıştır. Benzinin ve havanın yoğunluğu ve diğer fiziksel özellikleri farklı olduğu için hava / yakıt karışımının miktarı ve oranı tek başına kısma valfi ile kontrol edilemez. Geliştirilen birçok sisteme rağmen karbüratörlerin ideal seviyelerde üretilemediği anlaşılmış ve modern otomobillerin çoğunda yakıt enjeksiyon sistemi yerini almıştır.
Çeşitleri:
1. Havanın akış yönüne göre karbüratörler iki çeşittir:
a) Dikey akışlı karbüratörler: Standart araçlarda kullanılır. Hava boğazı dik. Yakıt deposu, doldurma boynunun yanında bulunur. Genellikle üstte bir hava filtresi ve altında bir emme manifoldu bulunur. Yukarı doğru hava akışına sahip bazı modeller, uçak motorlarında da kullanılmaktadır.
b) Yatay akışlı karbüratörler: Motosikletlerde kullanılır. Ayrıca küçük jeneratörler, çim biçme makineleri, motorlu testereler ve püskürtücüler gibi makinelerde bu tip karbüratör tercih edilmektedir. Doldurma ağzı yataydır ve gaz tankı, doldurma boynunun altındadır. Bir gaz kelebeği valfi yerine, aynı işi yapan bir gaz kelebeği pistonu olabilir. Emme manifoldu olmadan doğrudan silindir kafasına bağlanabildikleri için, bazı spor arabalarda silindir başına bir tane olmak üzere kullanılırlar.
2. Boğaz sayısına göre de iki tip karbüratör bulunur:
a) Tek boğazlı karbüratör: Arabalarda belli bir hızı aşmak istediğinizde; Bir tepeye tırmanmak gerektiğinde veya benzeri bir ek güç gerektiğinde, motora giren hava ve yakıt miktarı ile benzin / karışım oranı arttırılmalıdır. Bunun için tek yönlü karbüratörlerde gaz kelebeği 3/4 açıldığında benzin ikinci kanaldan boğaza akmaya başlar. Çok çekirdekli karbüratörlerin burada önemli bir rol oynayan ikinci bir boğazı vardır.
b) Çok boğazlı karbüratörler: Boyun sayısı 2, 4, 6 veya daha fazla olabilir. Motosikletlerde ve çok silindirli yarış arabalarında, karbüratörler genellikle silindir başına bir boğaz olacak şekilde üretilir. İçlerinde tüm gaz kelebeği valfleri aynı anda çalışır. Ancak standart arabalarda kullanılan karbüratörlerde, boğazın yarısı yalnızca büyük miktarda güç gerektiğinde, yani gaz pedalının son çeyreğinde devreye girer.
Gaz Kelebek & Karbüratör Parçaları Fiyatları
Gaz Kelebek & Karbüratör Parçaları fiyatları Muadil ve Orjinal Gaz Kelebek & Karbüratör yedek parça olarak farklılık göstermektedir. Gaz Kelebek & Karbüratör Parçaları Fiyat listesi günlük döviz kuru ile güncellenmektedir. Bu sayfada listelenen Gaz Kelebek & Karbüratör yedek parçaları üretici & ithalatçı garantisi altındadır. Satış listemizde Karbüratör, Karbüratör Contası, Karbüratör Takozu, Jikle Teli, Gaz Kelebeği Boğaz Contası, Gaz Pedalı Lastiği, Gaz Kelebek Sensörü, Benzin Regülatörü, Benzin Hortumu ve Karbüratör Şamandırası gibi Gaz Kelebeği yedek parçaları yer almaktadır.