Eksantrik mili kayışı ve triger kayışı olarak da bilinen triger kayışı, motor güvenliği ve performansı açısından en önemli parçalardan biridir. Hasar veya kopma durumunda telafi edilmesi zor olan motor arızaları meydana gelebileceğinden, zamanlama kayışının ömrü de çok önemli bir konudur. Triger kayışı düzenli aralıklarla veya belirli kilometrelerde değiştirilmelidir. Peki triger kayışı nedir, ne içindir, kırıldığında ne olur?
Krank milinden aldığı hareketi eksantrik miline ileterek valflerin açılıp kapanmasını sağlayan triger kayışı, motor soğutucusundan da sorumludur. Birçok araba modelinde, sirkülasyon pompasının hareket etmesine izin vererek motor soğutucusunun soğutma sisteminden geçmesine izin verir. Yani hem eksantrik miline hem de sirkülasyon pompasına dönmesi gereken hareketi verir. Elbette bu hareket iletilirken belli bir sırada gerçekleşir. Bunun gibi?
Krank mili ve eksantrik mili dişlilerini hizaladıktan sonra, triger kayışı bu millerdeki oluklara tutturulur. Montaj aralıkları, yani kayış ve millerin nasıl hizalanacağı da üretici tarafından belirlenir. Bu hizalamanın doğru şekilde ayarlanması, vanaların doğru zamanda açılıp kapanmasını sağlayacaktır. Triger kayışı ve miller yanlış hizalanmışsa veya yanlış takılmışsa, bu, valflerin doğru zamanda açılıp kapanmadığı anlamına gelir. Öyleyse zamanlama sisteminin parçaları nelerdir?
Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?
Belirli bir sırayla hareket eden zamanlama sistemi arızalanırsa, yani triger kayışı kırılırsa, motor ciddi şekilde hasar görür. Bir zincir halkası gibi birlikte çalışan krank mili, eksantrik mili ve valfler, triger kayışı kırılırsa ve motor iflas ederse aynı anda hasar görür. Triger kayışı kırılırsa:
- Vana zamanlamasının ihlali,
- Zamanlaması ihlal edilen vanalar kapatıldıklarında açık kalır,
- Pistonlar açık valflere çarptı
- Piston çarpması sonucunda valflerin bükülmesi ve pistonların hasar görmesi,
- Vana ve pistonların bağlandığı tüm parçalarda zorluklar ortaya çıkar,
- Motor gürültüden sonra durur.
- Triger kayışı kırıldıktan sonra araç çalışmayacaktır. Ancak, kontağı döndürmeye devam ettikçe, bağlanacak parçalar yine de karmaşık kalacaktır. Bu, tekrar kullanılamayan pistonlar, krank mili, valfler ve yakıt sistemleri gibi parçalara zarar verebilir. Peki, ne yaparsan yap, triger kayışı kırılırsa, büyük hasarlardan kaçınacak mısın?
Bir triger kayışı kırıldığında ne olur?
Sürüş sırasında triger kayışı kırılırsa, aracı sakin bir şekilde sağa veya uygun bir yere sürmeli ve park etmelisiniz. Çünkü bir triger kayışı kırıldıktan sonra motoru çalıştırmaya çalışmak çok fazla hasara neden olur. Bir sorun olduğunu düşünüyor ancak kemerin kırılmış olup olmadığından emin değilseniz, aracı sağa çekin, park edin, kaputu açın ve kontrol edin. Triger kayışının uçları veya kırılmış bir lastiğin bir kısmı genellikle görülebilir. Ek olarak, triger kayışının kırıldığını anlamak için arayabileceğiniz birkaç işaret daha var. Çok farklı motor sesleri ve egzoz borusundan çıkan siyah duman genellikle hatalı bir triger kayışının göstergesidir. Bu işaretler alınır alınmaz sağa dönmeniz, motoru kapatmanız ve yol kenarındaki yardım ekiplerini bilgilendirmeniz gerekiyor. Bu şekilde motora ciddi zarar gelmesinin önüne geçilebilir.
Triger sisteminin parçaları nelerdir?
- Triger kayışı: krank mili ile eksantrik mili arasındaki hareketi aktaran kısım.
-
- Germe bilyesi: İki şaft arasında uygun hizalamayı sağlamak için triger kayışını germek için kullanılır.
-
- Sirkülasyon pompası: Motor soğutucusunun soğutma sisteminden geçmesine izin verir.
Zamanlama parçaları, markaya ve modele bağlı olarak biraz değişiklik gösterse de, yukarıda bahsedilen üç unsurdur. Birlikte satılan ve aynı zamanda değiştirilen bu parçalardan herhangi biri soruna neden oluyorsa, sistem değiştirilmelidir. Çünkü sadece topun gürültüsünden ya da kayışın aşınmasından kaynaklanan bir problem kısa sürede tüm sistemin işlevini kaybetmesine neden olur. Diğer bir deyişle, arızalı parçayı değiştirmek yerine tüm sistemi güncellemek, aracın hem can hem de güvenliği için en iyi seçim olacaktır.
Triger kayışını ne sıklıkla değiştirmeniz gerekiyor?
Motor ve doğal olarak bu kadar önemli bir görevi üstlenen triger kayışı ve tüm sistem, aracın ömrünün sağlıklı bir şekilde uzatılabilmesi için belirli zamanlarda değiştirilmelidir. Bu iki soruyu gündeme getiriyor: birincisi, "Triger kayışını ne kadar süreyle değiştirmelisiniz?" Ve ikincisi: "Triger kayışı kaç kilometre değiştirildi?"
Bu sorunun iki farklı şekilde sorulmasının nedeni, triger kayışı ömrünün iki farklı şekilde belirlenmesidir. Diğer bir deyişle, raf ömrü hem kullanım süresine hem de kat edilen mesafeye bağlıdır.
Triger kayışı marka ve modele bağlı olmakla birlikte ortalama 3 yıl dayanır. Bu sürenin sonunda, belirgin bir hasar görülmese bile sistem güncellenmelidir. Ek olarak, triger kayışı kat edilen kilometreye bağlı olarak değiştirilir. Marka ve modele bağlı olmasına rağmen, triger kayışı her 90-100 bin km'de bir değiştirilmelidir.
Genellikle kauçuk ve çelik tel / kumaş kayıştan oluşan kompozit bir yapıda yapılan triger kayışının ayrıca Kevlar, aramid ve karbon fiber gibi özel ve dayanıklı malzemelerden yapılmış versiyonları da bulunmaktadır. Bu ürünler daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve kaymayı önler. Yine de 100 bin km yol alınmasa bile 3 yıl sonra sistemin değiştirilmesi gerekiyor.
Bir triger kayışı ile bir zamanlama zinciri arasındaki fark nedir?
Çoğunlukla kauçuktan yapılan triger kayışının yanı sıra, zamanlama zinciri adı verilen başka bir seçenek daha var. Bu avantajlara rağmen, bir kayıştan daha uzun kilometrelere dirençli olan ve kilometre başına zincir kopmalarının çok nadir olduğu bir zamanlama zinciri daha az istenir, ancak bazı dezavantajlar etkilidir.
- Uzun mesafelerde çalışan zamanlama zincirinde dişli aşınması gözlenir. Bu, belirli bir kullanımdan sonra miller ve zincir arasında yanlış hizalamaya neden olabilir.
Triger Parçaları Fiyatları
Triger Seti, Triger Kayışı, Triger Kapak, Triger Bilyası, Triger Parçalarını oluşmaktadır. Triger kayışı günümüzde araçların motorlarında silindir kapağında yer alan egzantrikler ile motor bloğunun en alt kısmında bulunan krank mili çıkıntısı arasında görev yapar. Bu kayış kasnaklar ve rulmanların da işin içine katılması ile görevini yapar. Genelde enlemesine veya boylamasına yerleştirilebilir ki bu tamamen kullanılan motorun türüne bağlı olarak değişir. Enlemesine kullanıldığı zaman o motor türü genelde Boxer motor türü olarak bilinen bir motorda kullanılır. Burada egzoz emme subaplarını hareket ettirerek motorun çalışmasına yardımcı olur. İlk ateşleme esnasında marş motorundan aldığı gücü krank miline iletir ve buradan da motorun çalışması için egzantrikleri döndürecek böylelikle çalışması tamamlanacak. Çalışma sistemi tamamen bu şekilde olup her ne kadar kayış denilip geçilse de aracın çalışmasında önemli rol alıyor. Bu kayış volan dişlisine kadar ulaşan bağlantıyı sağlayan bir kayıştır.
Triger Parçaları fiyatları Muadil ve Orjinal Triger yedek parça olarak farklılık göstermektedir. Triger Parçaları Fiyat listesi günlük döviz kuru ile güncellenmektedir. Bu sayfada listelenen Direksiyon Kayışı, Triger yedek parçaları üretici & ithalatçı garantisi altındadır.
- Zamanlama zincirinin uzatılması da ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan biridir. Bu "Triger kayışı ses çıkarıyor mu?" bir soruya benziyor. Çünkü zamanlama zinciri uzunluğu arttıkça motor gürültüsüne ek olarak karakteristik bir ses üretilir.
- Zamanlama zinciri üzerindeki uzun süreli gerilim, kılavuzlar ve dişlilerin aşınmasına da neden olabilir.